Hírek, aktualitások

Egyelőre nagyobb a felhőkínálat, mint a kereslet


Hiába gazdaságosak az úgynevezett felhőalapú (cloud) szolgáltatások, a magyar kis- és középvállalkozások töredéke él csak velük – derül ki az eNET-Telekom kkv-k körében végzett novemberi felméréséből.

A felhőszolgáltatások terjedésének egyik fő akadálya az ismeretek hiánya – állítja az eNET tavaly novemberben végzett kutatása, melyet hazai kkv-k körében végzett. Csak a kkv-k mintegy harmada hallott a cloud fogalmáról és alig több mint 3 százalékuk használja jelenleg. Ennek ellenére a cloudnak van jövője Magyarországon is, vélik a kutatók, amit arra alapoznak, hogy a felmérés szerint a kkv-k körülbelül tíz százaléka tervezi, hogy valamilyen felhőszolgáltatást vesz igénybe a közeljövőben.

Az adatátvitel, -feldolgozás és -tárolás amellett, hogy egyre fontosabb, folyamatosan fejlődik is, ami a kkv-kat is az informatika újragondolására kényszerítheti. A cégek egy sor olyan szolgáltatást érhetnek el Magyarországon is, melyek révén adataikat, programjaikat stb. a „felhőben”, azaz a cloudba költöztethetik, és azokat nem kell helyileg tárolni, felügyelni és karbantartani. Mivel az adatokat feldolgozó alkalmazások is az interneten vannak, feleslegessé válhat a helyi szerver üzemeltetése. Saját eszközön csak egy kis terjedelmű, úgynevezett kliens-alkalmazás fut. Ezzel a cégek pénzt, helyet, energiát spórolhatnak. Nem beszélve arról, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak a többségéért használat-alapon kell fizetni, és rugalmasan bővíthető az igénybe vett kapacitás.

eNET cloud felmérés 2013 bitport

Forrás: BITPORT

Teljes cikk>>